Monumentul Turismului din Caraș-Severin, unic în lume

Divertisment

Una dintre atracțiile județului Caraș-Severin este Monumentul Turismului, unic în lume.

La Monumentul Turismului se poate ajunge pe drumul național Caransebeș — Hațeg, până la Voislova, iar de aici, pe o șosea asfaltată, după șapte kilometri, se ajunge la obiectivul turistic.

Acesta a fost inaugurat la Rusca Montană, la 1 august 1937.

Construcția monumentului a început în anul 1936, la inițiativa Clubului Turistic Bănățean din Caransebeș. Peisajul mirific, apa de munte, cura de aer, dragostea de drumeții, pădurile sau pescuitul sunt doar câteva din motivele care au dus la înființarea, la acea vreme, a Clubului Turistic Bănățean și la ridicarea unui astfel de monument dedicat turismului. Se spune că membrii clubului au luat această inițiativă în timp ce se aflau în jurul unui foc de tabără. Astfel, proprietarul carierei de marmură, Ioan Bibel, și șeful Ocolului Silvic Rusca Montană, Vasile Magdaș, s-au ocupat îndeaproape de realizarea obiectivului, primul punând la dispoziție materialul, respectiv, marmura albă de Ruschița, asemuită cu cea de Carrara.

Inaugurarea monumentului, la 1 august 1937, a avut loc în spațiul numit ‘Șapte Izvoare’. Între timp, din cauza războiului, monumentul a fost lăsat de izbeliște, iar peste el a crescut vegetația și populația l-a uitat.

În 1976, Oficiul Județean de Turism a avut o tentativă de a-l reabilita, însă a venit perioada de ‘criză’ a anilor 80, iar reabilitarea nu a mai avut loc. Cu toate acestea, pe data de 9 august 1986, Monumentul Turismului a fost mutat de la marginea pădurii de lângă Ruschița, de pe drumul dintre Ruschița și Vârful Padeș, la intrarea în comuna Rusca Montană, în locul numit ‘Pârâul Mare’, unde i se oferă o mult mai bună vizibilitate. De această dată, inițiator a fost Frank Walter, predecesorul lui Vasile Magdaș, în semn de omagiu adus colegului său, dar și din respect pentru natură și turism. 

Așadar, județul Caraș-Severin este singurul loc în lume care are un monument dedicat turismului și care îndeamnă călătorii să-și iubească semenii și natura, dar și ceea ce a creat omul cu mâna sa. Prin urmare, pe frontispiciul monumentului stau scrise câteva cuvinte lăsate de Vasile Magdaș: Turistule, ajuns sub poala pădurii, aruncă necazul și patima urii. Încearcă să prinzi din legile firii scânteia divină: virtutea iubirii’.

‘În anul 1997, la împlinirea a 60 de ani de la inaugurarea Monumentului Turismului, a fost organizată o manifestare deosebită și a fost editată o marcă în cadrul unei emisiuni filatelice cu tema monumentului. De atunci, în fiecare an, în luna august, se sărbătorește o zi dedicată Monumentului Turismului, la fel ca și în 1936, în jurul unui foc de tabără. Monumentul este împrejmuit cu gard de lemn, iar în spate și în lateralele sale stau de strajă, semeți, brazii. Tot aici a fost amenajată o mică parcare și un loc de recreere pentru copii’, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, cel care este și autorul Ghidului Turistic — Banatul Montan.

În 1934 s-a înființat la Timișoara Asociația ‘Amicii Muntele Mic, care, în același an, a început construcția vilei ‘Bistra’ de la Poiana Mărului. La 16 martie 1935 a luat ființă, la Caransebeș, Clubul Turistic Bănățean, care a realizat marcarea principalelor trasee turistice din Munții Țarcu — Godeanu — Muntele Mic. În același an, pe Muntele Mic se deschid, pentru turiști, hotelul ‘Bella-Vista’ și cabana ‘Brădișor’. 

În 1936, a apărut Legea Organizării Naționale a Turismului, prin aplicarea căreia Poiana Mărului și orașul Caransebeș au fost clasificate și recunoscute ca stațiuni climaterice. Între 11 și 12 iulie, se desfășoară manifestările organizate cu prilejul sfințirii Crucii de pe Muntele Mic, la care participă, anual, mii de bănățeni. Pe lângă Primăria Caransebeș s-a înființat primul oficiu de turism, în Piața Centrală deschizându-se un chioșc în care se vindeau ziare și de unde turiștii aflau date despre starea vremii pe munte. Chioșcul era înzestrat cu aparatură de prognoză.

‘Monumentul trebuie încadrat cu grijă în peisaj, prin adăugarea unor elemente auxiliare, care să-l pună în valoare. Ideea cu festivaluri ale răchiei, cârnaților sau alte produse culinare organizate în preajma acestuia sunt de prost gust. Îmi pare rău că nu a luat nimeni inițiativa de a organiza o tabără acolo, pentru inițierea tinerilor în ecoturism, sau editarea unui catalog al unor asemenea monumente din sudul Banatului. Consider că acesta ar fi un prim-pas pentru introducerea lor în circuitul turistic’, a precizat Cornel Popovici Sturza, președintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera din județul Caraș-Severin.

Monumentul Turismului are o înălțime de peste doi metri și a rămas amplasat în Valea Ruscăi, cea care mai este cunoscută și sub denumirea de ‘Sinaia Banatului’. Pe lângă peisajele de o frumusețe rară, aceste locuri oferă turiștilor liniștea atât de mult căutată în ziua de astăzi, pentru că nu sunt puțini cei care își doresc să petreacă măcar câteva zile departe de agitația din orașe și stresul care îi macină zi de zi.

Turismul a fost un domeniu la care bănățenii au ținut, întotdeauna, foarte mult.

‘Monumentul Turismului este, probabil, unic în Europa și chiar în lume. Știm că mai este în Israel un monument-frate, dar care este dedicat ghizilor din întreaga lume. Monumentul Turismului a fost ridicat datorită eforturilor și contribuțiilor aduse de către oameni deosebiți, membrii ai Clubului Turistic Bănățean din Caransebeș, ale căror merite au dus la promovarea turismului. Tot din a lor colaborare au luat naștere și stațiunile Poiana Mărului și Muntele Mic’, a explicat Iulius Carebia, din partea Banaterra-Enciclopedia Banatului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.