Cascada Bigăr ar putea deveni unul dintre cele mai căutate obiective turistice

Divertisment

Cascada Bigăr ar putea deveni unul dintre cele mai căutate obiective turistice din partea de vest a țării, după ce a fost declarată de către americani drept cea mai frumoasă cascadă din lume.

Cascada Bigăr se află în județul Caraș-Severin, la Paralela 45, în Valea Minișului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B.

Site-ul „The World Geography” a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin.

Rezervația Naturală Bigăr cuprinde un izbuc, o peșteră, un pârâu și o cascadă, toate amplasate în Țara Almăjului, pe partea dreaptă a Cheilor Minișului, acolo unde drumul întâlnește, imaginar, paralela 45 grade latitudine nordică a globului pământesc.

În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Apa izbucului Bigăr iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. O parte din apa acestui izvor de o puritate rară este captată și dirijată spre Păstrăvăria Miniș. Tot aici, dar sus, aproape de vârful stâncii, e gura peșterii cu apă. De asemenea, apa din pârâul Bigăr cade, din treaptă în treaptă, formând o înșiruire de mici cascade, astfel încât, apa e când lină, când spumoasă.

La o distanță de circa 200 metri de izbuc, apa se varsă în râul Miniș de pe un con vulcanic, ce are o cădere de șapte metri și care a format cascada Bigăr, un fenomen al naturii de o frumusețe aparte. Conul de stâncă este învelit în mușchi verde, iar apa care cade pe el pare a fi rochia unei mirese a muntelui. 

„Renumita cascadă aparține Direcției Silvice Caraș-Severin, dar, în același timp, și Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, că a început deja să gospodărească această zonă, pentru că aici vin din ce în ce mai mulți turiști și vrem ca zona să arate bine, să fie curat. Anul trecut am intervenit și la insistențele Regiei Naționale a Pădurilor și a tuturor factorilor de răspundere, pentru a reamenaja puțin acest loc. Era un foișor care deja stătea să cadă, care a fost reamenajat, a fost schimbat acoperișul, s-au pus gărdulețe de protecție pentru a nu evita posibilele accidentări și s-au amplasat câteva mese și băncuțe rustice”, a declarat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Totodată, la izbuc, unde există o grotă foarte frumoasă, au fost realizate scări, pentru a putea fi vizitată în condiții optime, mai ales că, în ultima perioadă, afluxul de turiști este tot mai mare. Pe timpul verii, aici vin și câte 200 de mașini pline de turiști. 

Din fericire, avem un județ foarte bogat în frumuseți naturale. Eu nu aș putea face un clasament al acestora, al cascadelor, pentru mine toate sunt la fel de frumoase”, a precizat prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

Legenda cascadei spune că pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului trăia o familie de țărani foarte prețuită de locuitorii din zonă. Bărbatul era om gospodar și cinstit, iar soția lui, de o frumusețe rar întâlnită. Singura lor amărăciune era lipsa unui urmaș care să le ducă numele mai departe și să le vegheze bătrânețile.

Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că doar dacă va bea apă de la  izvorul de sub stânca așezată la granița dintre lumi va rămâne însărcinată. Tot în vis i s-a prezis că dacă va avea o fată, acesteia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia a mers la izvor și a băut apă, iar după o vreme a născut o fată ieșită din comun de frumoasă, fapt pentru care era râvnită de mulți flăcăi. Tânăra fecioară, însă, s-a îndrăgostit de un băiat chipeș și harnic, pe nume Bigăr.

Tatăl fetei, care știa povestea, a încercat să o facă pe fiica sa să uite de tânăr, dar pentru că nu a reușit acest lucru, a închis-o în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei au fost auzite de vrăjitoarea care sălășluia în cealaltă lume, știută ca Tărâmul Regăsirii Dorului. Atrasă de țipetele fetei și  înduplecată de suferința fără margini a acesteia, vrăjitoarea i-a spus că singurul lucru pe care poate să îl facă pentru tânăra fată era să-i transforme părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile ei. 

„Vuietul cascadei îl va aduce pe cel care-l iubești aproape de tine, dar, te previn, nu veți putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului, și numai acolo, ceea ce ți-a fost hărăzit la naștere nu se va împlini”, arată legenda.

Se spune că flăcăul a venit și s-a aruncat în apele cascadei, fermecat de vuietul mângâietor al acesteia, iar fata s-a stins o dată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, a Tărâmului Regăsirii Dorului, singurul  loc în care iubirea lor se putea împlini.

Legenda susține că, mai apoi, cascada a rămas mărturie a unei iubiri care a învins limitele ființei umane, dar și a faptului că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu, deopotrivă. De atunci, îndrăgostiții, spre a-și pecetlui  dragostea, dar și pentru a avea parte de iubirea veșnică, absolută, vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr.

Pentru a face popasul turiștilor și mai plăcut la cascadă, foișorul a fost refăcut, au fost amplasate bănci și mese, iar în scurt timp urmează a fi înființat și un stand cu produse naturale. De asemenea, balustrada dintre alei va fi prelungită cu o scară ce va coborî în râul Miniș, pentru ca turiștii să poată fotografia în bune condiții cascada care, vara, îi răcorește, iar iarna le oferă o imagine de neuitat, datorită perdelelor de țurțuri de gheață.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.