GHID PENTRU COLECTAREA SELECTIVĂ A DEȘEURILOR

Divertisment

   HÂRTIE ȘI CARTON:

                               (CONTAINER ALBASTRU)

Cum colectăm cartonul

Se îndepărtează capsele și banda adezivă, folia de protecție, folia de plastic de la plicuri;

Se pliază/taie hârtia, cutiile, pentru a fi cât mai compacte;

Îndepărtează banda adezivă de pe cutiile de carton.

Cartonul trebuie să fie curat, uscat și necontaminat cu resturi alimentare (ex. resturi alimentare, sosuri – ex. cutiilor de pizza). În cazul în care doar o parte a cartonului este contaminat/murdar, se îndepărtează partea contaminată (care se colectează la deșeurile menajere ), iar partea curată se colectează împreună cu restul deșeurilor din carton.

Pentru a ocupa cât mai puțin volum, cartonul se împăturește/turtește/taie, astfel încât să ajungă la o formă cât mai plană.Se colectează pentru reciclare:

Carton simplu, utilizat la ambalarea produselor alimentare și nealimentare;

Carton ondulat – „încrețit” (provenit din cutii de ambalare);

Pungi de carton;

Se colectează hârtie lucioasă (pliante, promoționale)

Cutii de pizza necontaminate (se poate păstra partea de sus a cutiei care nu se murdărește de obicei);

Cartoane-suport pentru cafea;

Cartoane/cofraje de ouă;

Plicuri din carton (după îndepărtarea componentelor din plastic, cum ar fi „ferestrele” din plastic sau benzile adezive);

Role din carton (rămase de la prosoapele din hârtie și hârtia igienică);

Cărți poștale și felicitări (după îndepărtarea bateriilor – în cazul felicitărilor muzicale, a componentelor strălucitoare, acolo unde există);

Cutiile Tetrapak (de carton, în care se comercializează sucuri sau lapte după ce au fost clătite);

Hârtie maro (kraft).Nu se pot recicla:

NU se colectează hârtia cerată (de patiserie) sau plastifiată (dacă încercați să rupeți – observați că nu se rupe ușor din cauza unei folii de plastic);

< > se colectează paharele de cafea (sunt cerate și plastifiate);< > se poate recicla hârtia contaminată cu lichide sau alte substanțe (ex: se colectează capacul de la cutia de pizza, dar nu și baza contaminată cu mâncare);NU se reciclează servețelele de hârtie, prosoapele de bucătărie din hârtie, dar se colectează tuburile de carton de la acestea.

Știați că…

Din cartonul reciclat se fabrică noi ambalaje de carton, hârtie pentru ambalaje.

Cartonul poate fi reciclat de patru ori, fără a-și pierde proprietățile.

Din carton reciclabil se pot confecționa mobilier și jucării 

 PLASTIC ȘI  METAL:                                        (CONTAINER GALBEN)  Cum colectăm plasticul și metalul

Se colectează: sticlele de plastic pentru apă și sucuri (PET), recipientele produselor cosmetice și detergenților, folii de plastic folosite ca ambalaje, dopuri metalice, cutii de metal și alte recipiente metalice, doze și ambalaje din aluminiu.

Clătiţi puţin recipientele, dacă este cazul.

Pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu, presaţi recipientele.

Se colectează toate recipientele de plastic transparente sau colorate pentru băuturi (apă, sucuri, bere, ulei).

Sticlele din PET, cu capac sau fără, se colectează fără îndepărtarea etichetelor (acestea se îndepărtează în timpul procesului de reciclare).

Dacă este posibil, este preferabil să fie spălate cu apă. Resturile de alimente sau lichide pot contamina alte deșeuri reciclabile cu care intră în contact. De asemenea, îngreunează procesul automat de sortare și pot chiar dăuna echipamentelor din instalațiile de sortare și reciclare.

PET-urile se presează cât mai mult posibil, pentru reducerea volumului. Se colectează pentru reciclare:

sticlele de plastic pentru apă ,sucuri,ulei (PET),

recipientele produselor cosmetice și detergenților,

folii de plastic folosite ca ambalaje,

dopuri metalice,

cutii de metal și alte recipiente metalice,

doze și ambalaje din aluminiu. Nu se pot recicla:

< > Recipiente ale produselor conținând substanțe chimice (ex. antigel).< > Recipiente ale produselor conținând îngrășăminte pentru plante și pesticide (se vor colecta separat de celelalte deșeuri din plastic, întrucât pot conține substanțe periculoase).Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar  din 50 de PET-uri se poate confecționa un pulover?

Din plasticul reciclat rezultă fulgi PETgranule PETbanda PET (folosită în mare parte pentru ambalare), fibre de poliester – fibra poliesterica (75%), folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapițerii, jucării, pâsle pentru industria textilă, industria auto, în domeniul construcțiilor și ingineriei, folie industrială, chingi, benzi, noi ambalaje PET alimentare și nealimentare, servețele, material de umplutură pentru jucăriile din pluș, carcase pentru CD-uri, valize, tapițerii, fibre pentru saci de dormit sau pufoaice, faruri, bare de protecție, grilaje și tăbliile ușilor la mașini etc.?

Unul din avantajele produselor realizate din plasticul reciclat îl reprezintă costul de fabricație mai ieftin față de cele realizate din materii prime virgine?

Reciclarea plasticului afectează calitatea și culoarea materialului, motiv pentru care se poate recicla de maximum 4-5 ori? Se estimează însă ca PET-ul și HDPE (polietilena de înaltă densitate) se pot recicla de 10 ori până își pierd proprietățile și nu mai pot fi reciclate.

În unele țări, precum Brazilia sau Columbia, sunt construite case din PET-uri, datorită rezistenței foarte mari a materialului. PET-urile sunt umplute cu pământ și înlocuiesc astfel cărămizile.Cum colectăm metalul și aluminiul

Orice obiect confecționat din metal poate fi reciclat. Metalul se împarte în două grupe: metale neferoase (aluminiu, cupru, zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Pentru a îți da seama în ce categorie se încadrează folosește un magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magnetul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.

Metalul poate proveni din multiple surse, de la electronice și electrocasnice mici și mari (unele componente ale acestora sunt confecționate din diferite metale – aur, argint, zinc, oțel, etc.) până la obiecte folosite în construcții sau conserve și doze pentru băuturi.

Cel mai frecvent și valoros material reciclabil e aluminiul. Acesta se găsește sub forma dozelor de băuturi răcoritoare, bere, energizante, a flacoanelor cu aerosoli de parfum sau deodorant.Nu se pot recicla:

< > Recipientele metalice care nu au fost golite de conținut< > Recipientele metalice de vopsea sau alte produse, contaminate cu solvenți sau alte substanțe periculoase< > Folia metalizată de la diverse alimente, cum este cea de ciocolată sau de chips-uriAluminiul poate fi reciclat fără a pierde din calitate, este reciclabil 100% și poate fi revalorificat la nesfârșit?

Din cantitatea de fier și oțel de 11 milioane produsă anual, doar 70 la sută este recuperată. Iar din restul de 30%, două treimi ajung în gropile de gunoi?

Fiecare tonă de oțel reciclat poate salva 1,5 tone de minereu de fier , 0,5 tone de cărbune, 40% din apa folosită în producție, 75% din energia necesară pentru a produce oțel din materia primă, 1,28 tone de deșeuri solide, reducerea emisiilor în atmosferă cu 86% și reducerea poluării apei cu 76%?

Se estimează că în doar 6 săptămâni, o doză de aluminiu pe care o duci acum la reciclat va trece prin tot procesul de reciclare și se va reîntoarce pe raftul magazinului?

Reciclarea aluminiului economisește 90% din energia necesară producției, dacă este folosit în procesul de producție în locul materiilor prime?

Reciclând 1 tonă de aluminiu, nu se mai emit în atmosferă 9 tone de CO2? Adică o cantitate echivalentă cu a conduce 40.000 km cu mașina.

Dozele de aluminiu sunt probabil cele mai reciclate obiecte, deși sunt reciclate și alte obiecte din aluminiu, cum sunt ramele de ferestre din aluminiu?

Reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru 3 ore.

Dacă sunt aruncate în natură sau depozitate la groapa de gunoi, dozele de aluminiu se degradează în 500 de ani sau mai mult?

Sunt peste 80 de miliarde de doze de aluminiu care se folosesc anual la nivel mondial?

Prin reciclarea aluminiului se utilizează doar 5% din energia necesară pentru producerea de metal nou din minereu, și sunt produse doar 5% din emisiile de dioxid de carbon.

STICLA:

      (CONTAINER VERDE) Cum colectăm sticla 

Sticla este frecvent utilizată pentru a ambala lichide cum ar fi apă plată și minerală, sucuri, bere, vin, băuturi alcoolice tari, ulei, oțet, sau alimente ca lapte, murături, gemuri, sosuri, precum și sticla de parbrizși este acceptată de multe centre de colectare și colectori autorizați, fără a conta daca este colorată sau nu.

Totuși, rata de colectare separată și reciclare a sticlei este încă redusă în țara noastră (54,2% în anul 2014, conform datelor PNGD, media europeană fiind de 74% (potrivit datelor statistice pentru anul 2015).

După utilizare, sticlele și borcanele se spală și, pe cât posibil, se usucă înainte de a fi introduse în containerul de colectare separată dedicat, urmând a fi predate colectorului care le preia de la domiciliu/sediu, duse la containerele stradale verzi (iglu-uri/clopote) sau la centrele de colectare din zonă.

Borcanele pot fi lăsate cu eticheta/folia neîndepărtate, însă capacele de metal trebuie îndepărtate (se vor colecta separat, împreună cu alte obiecte din metal). Borcanele se vor goli de resturile alimentare și spălate, iar dopurile de plută de la sticlele de vin trebuie îndepărtate.

Sticlele, borcanele și recipientele în care au fost medicamente sau substanțe periculoase (substanțe biocide, vopseluri etc.) NU se vor colecta împreună cu sticlele și borcanele în care au fost ambalate produse alimentare sau corespunzătoare uzului uman, ci vor fi colectate împreună cu alte deșeuri care conțin substanțe periculoase și predate unui colector autorizat.

Se va face tot posibilul pentru a preveni spargerea sticlei. Sticla spartă este periculoasă pentru cel care o manevrează. Dacă, totuși, sticla se sparge, se va înfășura într-o sacoșă înainte de a o arunca, astfel încât lucrătorii de la salubritate să nu se rănească manipulând-o. Se colectează pentru reciclare:

Sticla albă, maro și verde,

Borcane și sticle fără capac,

Alte obiecte din sticlă. Nu se pot recicla:

NU Porțelan, cristal, ceramică

NU Vase rezistente la căldură – ex. vasele de tip Jena (au temperatura de topire diferită de cea a sticlei folosite la ambalaje)

NU Farfuriile-suport de la cuptoarele cu microunde

NU Oglinzi, geamuri, chiuvete din ceramică (pentru acest tip de deșeuri va fi necesară găsirea unui colector de deșeuri din construcții și demolări, care ar urma să le preia cu programare prealabilă)

NU Ambalaje medicamente și produse cosmetice cu conținut periculos (ex. vopseluri, lacuri de unghii)

NU Becuri și neoane (deși au în componență sticlă, aceasta este tratată și nu poate fi reciclată împreuna cu ambalajele de sticlă; aceste produse se reciclează separat.Cum se reciclează sticla?Procesul este simplu: sticlele sunt spălate, sortate după culoare, sparte, măcinate, apoi se elimină impuritățile (etichete, hârtie, metal etc.), iar măcinătura este topită și transformată în granule – materia primă pentru diversele utilizări ale sticlei reciclate.Reciclarea necesită separarea pe culori și îndepărtarea spărturilor, deoarece nu se pot fabrica ambalaje noi de sticlă transparentă din sticlă maro sau verde. Orice rămășiță de sticlă colorată va conferi sticlei transparente reciclate diferite nuanțe. De altfel, aceasta este una din problemele legate de reciclarea sticlei. De asemenea, amestecarea diferitelor tipuri de deșeuri (sticlă, plastic, carton) generează frecvent situații în care bucăți minuscule dintr-un tip de deșeu se regăsesc în produsele reciclate din alte tipuri de deșeuri.De regulă, sticlele care conțin astfel de deșeuri sunt considerate defecte și sunt retrase de la vânzare înainte să ajungă pe rafturile magazinelor.

Știați că…

Sticla este un produs 100% natural (realizat din nisip de cuarţ, calcar şi sodă calcinată), durabil, inert şi inactiv biologic (nu afectează în niciun fel calitatea şi proprietăţile produsului conţinut)?

Sticla poate fi reciclată prin topire la infinit, fără a-și pierde proprietățile; la fel ca în cazul aluminiului (din dozele de bere, suc), costurile de reciclare sunt mai mici decât cele de producție a sticlei din materii prime, economisind astfel energie?

Sticla se descompune în cca. 1 milion de ani, fiind cel mai rezistent deșeu (urmată de PET, pe locul al doilea, cu o durată de viață de cel mult 1.000 de ani)?Cu alte cuvinte, sticlele de vin sau bere nereciclate (nemărunțite și care nu sunt ulterior introduse la fabricarea altor produse din sticlă) se vor regăsi în aceeași formă și peste sute de mii de ani. Din acest motiv, sticla este unul din cele mai sănătoase ambalaje pentru produsele alimentare (apă, bere, vin, sucuri, sosuri, etc.), nemodificându-le proprietățile și gustul, dar și pentru depozitarea diverselor produse corozive, întrucât este indestructibilă la coroziune.

În ultimii ani, ambalajele din sticlă au început să fie predate spre reciclare în cantități tot mai mari, totuși, dacă acestea ajung la gropile de gunoi, au ponderea cea mai mare în totalul cantităților de deșeuri depozitate (sticla fiind ambalajul cu greutatea specifică cea mai mare)? Producătorii au făcut progrese vizibile în privința diminuării greutății ambalajelor din sticlă (în ultimele trei decenii, ambalajele din sticlă au devenit cu aproximativ 40% mai ușoare).

Ambalajele din sticlă au cel mai rapid proces de reciclare – o sticlă putând fi reciclată și regăsită pe rafturile magazinului în 30 de zile?

Reciclarea sticlei generează economii de materii prime, energie și bani? La 1 tonă de sticlă reciclată se economisesc: 2860 kg nisip, 902 kg sodă, 836 kg calcar și 352 kg feldspat.

Deși reciclarea este un procedeu foarte eficient, mult mai responsabil este să reducem consumul, prin refolosire?

În principiu, din ambalaje din sticlă se realizeaza tot sticlă pentru uz casnic, insa sticla reciclata poate fi utilizata si pentru realizarea de vată termoizolantă cu care se acoperă conductele de apă caldă, unele amestecuri de betoane sau produse sanitare de genul chiuvetelor?

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.