Mesajul prefectului judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, în contextul creşterii îngrijorătoare a numărului de persoane infectate cu SARS CoV-2:
„Dragi cetăţeni ai judeţului Caraş-Severin, explozia numărului de persoane din judeţul nostru care s-au infectat cu SARS CoV-2 în ultima perioadă mă face să vin în faţa dumneavoastră pentru a trage un semnal de alarmă.
Vă reamintesc că în perioada de debut a pandemiei, în judeţul nostru am reuşit împreună să ţinem lucrurile sub control, având un număr de doar 112 cazuri în perioada 10 martie(primul caz confirmat în Caraş-Severin) – 22 mai. Ulterior, până în data de 24 iunie, nu am avut nici un caz nou, păstrând numărul infectaţilor la 112, din care 7 decedaţi.
Odată cu venirea sezonului estival şi cu măsurile de relaxare dispuse de autorităţi,conduita civică a cetăţenilor s-a schimbat într-un mod negativ, ne-am relaxat prea mult şi prea devreme, iar acest lucru s-a reflectat imediat în evoluţia situaţiei epidemiologice din judeţul nostru. Astfel, ne-am trezit că în perioada 25 iunie – 1 august, am avut 175 de cazuri noi şi încă 7 decedaţi, în perioada 2 august – 1 septembrie numărul celor infectaţi a sporit cu alte 417 de cazuri şi au survenit încă 34 de decese, iar din 2 septembrie până în momentul de faţă, în Caraş-Severin s-au mai
îmbolnăvit 678 de persoane şi au mai decedat 31, numărul total de la începutul pandemiei ajungând la 1.382 de persoane pozitive, şi 79 de decese.
Din păcate, putem vorbi fără perdea despre o transmitere comunitară, ceea ce face ca numărul de cazuri noi să crească exponenţial. În ultimele 3 luni numărul cazurilor este de peste 10 ori mai mare decât în primele 3. Ţin să precizez că transmiterea comunitară este aproape imposibil de gestionat de către autorităţi, fără aportul cetăţenilor. La începutul pandemiei, izolam persoanele venite din străinătate şi pe cele suspecte, limitând astfel contactul acestora, reuşind în acest fel să ţinem pandemia sub control.
Acum, acest mod de operare este imposibil de realizat, virusul circulă nestingherit printre noi, iar majoritatea celor infectaţi sunt asimptomatici, făcând astfel imposibilă încercarea autorităţilor de a-l izola.
Odată cu reluarea activităţilor şcolare, tinerii adolescenţi au devenit unul din grupurile de risc major, deoarece nu respectă aproape deloc normele de distanţare fizică. Degeaba sunt constrânşi să le respecte în şcoli, dacă în timpul liber le încalcă cu inconştienţă, adunându-se în grupuri, mergând la petreceri, periclitând astfel atât sănătatea lor, cât şi a familiilor lor şi a cadrelor didactice.
Solicit tinerilor să dea dovadă de maturitate! Ştiu că este greu şi că această generaţie nu ar merita aceste constrângeri, dar le aduc aminte că trecem prin cea mai gravă criză din perioada vieţii noastre şi trebuie să o gestionăm ca atare. Le amintesc adolescenţilor că generaţiile mai vechi au trecut prin războaie, epidemii şi alte dezastre, în timpuri în care serviciile medicale erau aproape inexistente şi condiţiile de viaţă erau infinit mai grele decât în zilele noastre. Cu toate acestea, au dat dovadă de stoicism şi au reuşit să depăşească acele cumplite momente. Vreau să
arătăm că şi noi le putem urma exemplul, că şi noi putem fi vigilenţi şi responsabili.
Mereu se vorbeşte că românul nu urmează regulile decât prin constrângere. Vreau să dovedim că acest lucru nu este adevărat, că ne-am schimbat mentalitatea şi că putem face nişte sacrificii minore pentru binele colectiv şi pentru sănătatea semenilor noştri.
Nu doresc să ajungem la măsuri restrictive drastice, dar trebuie să înţelegem că nerespectând regulile de distanţare fizică şi normele igienico-sanitare, vom sufoca sistemul medical şi nu vom mai avea loc în spitale nici pentru bolnavii de COVID-19, dar nici pentru bolnavii cronici.
Virusul este mai periculos ca niciodată, loveşte pe nebănuite şi nu face discriminare de vârstă. Mor tineri şi bătrâni, nimeni nu este în siguranţă în faţa acestui ucigaş tăcut. Gândiţi-vă la viitorul vostru, la sănătatea familiilor voastre şi acţionaţi în consecinţă. În ceasul al 12-lea, să evităm situaţia în care să ne plângem morţii sau sa ajungem să fim noi plânşi de familie!
Alegeţi viaţa!“
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.