O nouă expoziție la Muzeul Banatului Montan

Social

Muzeul Banatului Montan Reșița organizează expoziția Nestematele adâncurilor.
Flori de mină din colecția Muzeului Banatului Montan.
Florile de mină asemuite pe drept cu nestematele scoarței terestre, își au geneza spațio-temporară în vremurile în care munții se aflau încă în formare. Bijutier primordial,natura a făurit metodic și riguros, cu geniu matematic, forme geometrice perfecte.
Mineralele sunt substanțe naturale solide, mai rar fluide (precum mercurul), fiind întrebuinţate în diverse scopuri, de la podoabe și obiecte de decor până la surse de energie și îngrăşăminte sau amendamente în agricultură.

Colecția de minerale din cadrul Muzeul Banatului Montan a prins formă în urma unor donații din anii 70. Cea mai mare achiziție de eșantioane s-a făcut în anul 1982 de la cunoscutul mineralog Constantin Gruescu (1924-2020). Din bogăția mineralogică a Banatului,Muzeul Banatului Montan deține o colecție de 287 piese, unele descoperite în zonele miniere
din Banat precum Ocna de Fier, Dognecea Moldova Nouă, Rușchița, Sasca Montană,Teregova, provenite din donații și achiziții. Cea mai spectaculoasă piesă este MACLA JAPONEZĂ sau coaxială, rezultată prin juxtapunerea a două cuarțuri, descoperită la Ocna de Fier.

Exponatele prezentate acoperă din punct de vedere științific mai multe grupe de minerale: silicați, sulfați și sulfuri, oxizi și hidroxizi dar și carbonați și borați. Cristale (cuarţuri), mostre de granați (andraditul, melanitul) și minerale (blendă, calcit, psilomelan,galenă, goethit, calcedonia).
Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 6 octombrie 2020.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.