Provocare pentru istorici, restauratori și autoritățile pentru cultură județene si locale.

Social

În cursul zilei de duminică, 08.08.2020, Cristian Gâfu, prefectul județului Caraș-Severin, împreună cu Dan Stan, subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne,analizând modul de organizare al alegerilor locale, au făcut un “ocol” până la Turnul de la Grădinari, monument care scrutează, maiestuos și singur, o parte a Văii Carașului.
Originea acestui monument istoric este controversată, ceea ce, din punct de vedere turistic, poate fi un argument pentru reabilitarea și includerea sa într-un circuit turistic alături de cetăţile medievale de la Mehadia, Ilidia, Caraşova și Grădinari.
Un prim punct de vedere susține că Turnul cimitirului fostei localități Cacova, aflat pe raza localității Grădinari, este rămășița unei biserici construite în perioada 1731-1779 și demolată în 1906.\

Istoricii sunt însă de altă părere. Reputatul istoric Ionel Bota susţine în lucrarea „Ordinul Cavalerilor Teutoni în Ţara Caraşului”, o cu totul altă variantă. Conform istoricului, turnul este una din urmele lăsate în Banat de Ordinul Teuton „Order der Bruder vom Deutschen Haus St.Mariens in Jerusalem”. 
„Prin documentul din 7 mai 1211, teutonii sunt colonizaţi în Ţara Bârsei (Burzenland) pentru apărarea graniţei de sud-est a Transilvaniei, obţinând privilegii solide precum scutiri de vămi şi dări, dreptul de a apela la judecata regală, dreptul de a ţine şi a organiza târguri, de a ridica numai cetăţi din lemn, scoaterea lor de sub jurisdicţia voievodului
Transilvaniei.”
Istoricul e de părere că Turnul din Grădinari, şi azi în picioare, a făcut parte dintr-o organizare militară cândva extinsă, după 1250. „Nu ne gândim la argumentul reliefului favorabil, dar ne gândim că documentul din 1378, amintind biserica de lemn pe fundament de piatră, de pe moşia Valea („ecclesia partim in lignis et partim in lapidibus constructa”),
ar explica în ce masura vorbim de astfel de continuităţi. Credem că turnul e parte dintr-o construcţie care nu avea, la început destinaţie religioasă.”
Cristian Gâfu, prefectul județului, a solicitat ca, în cel mai scurt timp, conducerea Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Naţional Caraș-Severin,împreună cu Primăria și Consiliul Local Grădinari, să stabilească regimul juridic al acestui obiectiv cultural, să elaboreze un proiect/strategie de restaurare și punere în valoare culturală și turistică, respectiv să identifice sursele de finanțare necesare implementării proiectului/strategiei.

Prin valorificarea Turnului de la Gradinari din punct de vedere cultural, istoric, turistic si natural, Consiliul Local Gradinari trebuie să urmarească ca Gradinariul sa apară pe harta turistică a județului, aspect ce ar determina o dezvoltare economică a comunei, cu posibilitarea de a se crea noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

Potențialul turistic al județului nostru, cu vestigii istorice și arii naturale protejate,recunoscute de către Ministerul Culturii sau UNESCO, este un avantaj important care trebuie exploatat corespunzător. Reabilitarea Turnului de la Gradinari și valorificarea sa sunt acțiuni de importanță majoră pentru dezvoltarea economică a comunei.
Consiliile locale care au în administrație astfel de patrimonii istorice, culturale și naturale, au un avantaj pe care trebuie să-l exploateze, deoarece orice plus economic reprezintă un salt al calității vieții locuitorilor din zonele respective.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.